ARRA I – De eerste in Nederland gebouwde computer

Op de eerste zomerse zaterdag van 1952, op 21 juni, werd ARRA I officieel in werking gesteld, door burgemeester D’Ailly van Amsterdam en minister Rutten van Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen. ARRA was de allereerste computer van Nederland, en deze hoge heren kwamen hem inwijden.

ARRA’s vaders, Carel en Jan, hadden hem speciaal voor de gelegenheid heel deftig opgetuigd. Ze hadden wat gaatjes in een houten keukentafel geboord, en daar lampjes achter gemonteerd, die konden knipperen. Dat zou er mooi uitzien, dachten ze, een andere functie had het niet. En op dat ‘bedieningspaneel’ monteerden ze ook een knop. De knop waarmee minister Rutten ARRA tot leven zou wekken.

Er was echter een ietsiepietsie klein probleempje. ARRA deed het namelijk, zeg maar, niet altijd. Meestal niet zelfs, eigenlijk. Daarom hadden Carel en Jan bedacht dat hij iets heel erg simpels zou moeten doen. Een rijtje willekeurige getallen produceren, meer niet. En dat noemden ze dan ‘de uitkomsten van een berekening’.

Op het moment suprême reikte Rutten met zijn hand naar de knop. Hij drukte, en ARRA kwam tot leven, al tikkend en klikkend. Maar in een mum van tijd verstilde ARRA ook weer, terwijl hij nog niets had geproduceerd. ‘Hij denkt na’, flapte Jan er snel uit, en gaf ARRA een flinke klap. ARRA begon weer te ratelen, en spuugde een enkel getal uit. ‘Hij dóet het!’ riep directeur Van Wijngaarden toen, en voerde minister en burgemeester snel weg.

De volgende dag stonden de kranten vol lovende woorden. ‘Rekenende Robot in Amsterdam!’, ‘een wonder van vernuft’, en ‘ARRA kan optellen en aftrekken in een achtste seconde!’ Maar in werkelijkheid gaf ARRA geen kik meer, en liep het droevig met hem af.

Hieronder nog een leuk filmpje hoe computers (binair) rekenen. Veel mensen weten wel dat computers “iets” doen met enen en nullen, maar hoe dat precies werkt…? Neem een paar minuten de tijd om dit filmpje te bekijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *